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Q.  What is the open meeting requirement? 

 Section 286.11, F.S. provides:  “All meetings of any board or commission of 

any state agency or authority or of any agency or authority of any county, 

municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise provided 

in the Constitution, . . . at which official acts are to be taken are declared to 

be public meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or 

formal action shall be considered binding except as taken or made at such 

meeting. 

 

 This law applies to appointed as well as elected boards.  Additionally, this 

law applies to many advisory boards and committees created by public agencies in 

the course of conducting agency business.  The determining factor is whether the 

advisory board of committee has been delegated the decision-making authority of 

the board/commission, as opposed to being given only information-gathering/fact-

finding authority.   

 

Q.  What is an open meeting in the UCF context? 

 Any meeting at which the UCF Board of Trustees is acting or at which a 

group that is acting on behalf of the UCF BOT is acting.   

 

Q.  Is a staff meeting an open meeting? 

 Generally, no.  Staff meetings are not generally meetings involving a 

“delegation of authority” from the Board of Trustees for decision making or policy 

making – as such, they are not sunshine meetings.  In fact, the majority of meetings 

that UCF employees attend in performance of their jobs are not sunshine meetings 

open to the public.   

 

Q.  What meetings must be open? 

 Search committees may be open or closed, depending on function.  Where a 

search committee performs a delegated function, actually making candidate 

selection decisions, then it must be open, because in that case it is performing a 

function on behalf of the Board of Trustees.  Where a search committee is 

established for fact-finding only, it is not performing a delegated function and does 

not need to be conducted in the open.  University policy may direct this. 

 Collective bargaining negotiations, in which a staff team negotiates for the 

Board of Trustees. 

 Bid openings in the Purchasing Department. 

 

 



 

Q.  What constitutes a sunshine meeting? 

 Any discussions or deliberations, formal or casual, between two or more 

covered committee members about a matter which will or is likely to come before 

the covered committee.  Meetings include any workshops, telephone conversations, 

email communications, or other interactions where covered material is exchanged, 

including social gatherings.  Two or more members of the committee may see each 

other socially, but they may not discuss committee business.  Committee members 

cannot use third parties to serve as “go betweens” to communicate about issues 

subject to open meeting requirements. 

 

Q.  What is required if the meeting is a sunshine meeting open to the 

public? 

 Reasonable public notice of the meeting; a location that is accessible to the 

public; opening the meeting to the public; limited ability for members of the public 

to address the committee.  In addition, minutes must be taken, all committee 

members must vote (unless they declare a conflict of interest), and there can be no 

secret ballots. 

 

Q.  What is required for public notice to be “reasonable”? 

 Notice must be sufficient to provide the public advance notification of the 

information to be discussed.  Must be posted where members of the public can view 

it (website, bulletin board).  

 

Q.  Do members of the public have a right to speak at a sunshine meeting? 

 In a limited fashion, yes.  Members of the public shall be offered a reasonable 

opportunity to be heard on a matter actually before the board or commission.  This 

opportunity is subject to rules or policies adopted by the board or commission.  One 

common practice is to require a public comment form, submitted prior to the start of 

the meeting, specifying the matter upon which the individual or group wishes to 

speak.   (Make forms available at the meeting; if the meeting will be held 

telephonically, make forms available as part of the meeting notice.)  Organizations, 

groups, or factions may be required to designate a single representative to speak on 

its behalf.  A time limit on each comment, and on the total comment period, may be 

set by the chairperson of the committee.   

 

Q.  Does the committee have to record the meeting? 

 No.  But a member of the public who is attending the meeting may record it, 

if s/he does so in a non-disruptive manner. 

 If you do record your meeting, the recording must be retained in accordance 

with document retention procedures. 

 


